SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Ahad, 30 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:SOTONG GORENG BERMADU

SAHUR PAGI NIE HAMBA TAK TAHU NAK MASAK APE...BUKAK PETI AIS TGK LAUK SEMUA KERAS...KALAU NAK TUNGGU CAIR AISNYE LAMBAT LA PLAK..TAPI BILA BUKA SATU BEKAS LAUK TGK ADA 2 EKOR SOTONG YANG BELEN BELI SEMALAM...TERSA NAK MAKAN SOTONG LA PLAK PAGI NIE..LAGI PUN SOTONG NIE TAK KERAS SANGAT...MAKA HAMBA PUN APER LAGI..MULA LA MEREKA MASAKAN BERASASKAN SOTONG LA PLAK KALI NIE...WALAU PUN HAMBA TAK TAHU APA AKAN HASILNYA NANTI..TAPI KALI INI HAMBA NAK TRY MASAK SOTONG MENGGUNAKAN MADU LEBAH...SO SAHABAT-SAHABAT PENGUNJUNG BLOG YANG SETIA TERIMALAH RESEPI TERBARU HAMBA YANG ENTAH APA ENTAH INI.....

SOTONG GORENG TEPUNG BERMADU
BAHAN-BAHANNYA
2 ekor sotong bersaiz sederhana besar(dipotong kecil)
sedikit tepung jagung
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 sudu madu lebah
1 sudu cukup rase maggi
1 batang cili besar(dipotong halus)
3 batang cili kecil(dipotong halus)
sedikit daun bawang dan daun sup(untuk keceriaan)
CARA-CARA MNEYEDIAKANNYA
1.gaul sotong yang telah dipotong dengan tepung jagung
2.goreng sotong dan ketepikan
3.tumis baewang puting dan bawang besar
4.setelah naik bau masukkan sos cili,sos tomato dan madu lebah
5.masukkan sotong dan kacau hingga sebati
6.masukkan cukup rasa maggi mengikut citarasa anda
7.masukkan cili kecil dan cili besar dan biarkan seketika
8.matikan api dan masukkan daun bawang dan daun sup
9.sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MEMCUBA

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute