SALAH SATU PRODUK BULAN RAMADHAN YANG TAK AKAN TERLEPAS PANDANG KITA SEPANJANG BULAN RAMDHAN IALAH KUIH POPIA..TERDAPAT PELBAGAI JENIS POPIA..ADA POPIA SALAD,POPIA BASAH DAN POPIA GORENG...KUIH POPIA INI BUKAN SAHAJA SENANG DISEDIAKAN MALAH IANYA JUGA SANGAT MENYIHATKAN..OLEH YANG DEMIKIAN HAMBA MENGESYORKAN JUADAH INI UNTUK ISTERI-ISTERI YANG BEKERJA...OLEH ITU DAPATLAH PARA ISTERI YANG BEKERJA MENGEKALKAN SENTUHAN AIR TANGAN MEREKA TERHADAP KELUARGA TERCINTA
POPIA SALAD
POPIA SALAD YANG DIPOTONG DUA
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT POPIA SALAD
kulit popiah
basah timun disagat halus
carot disagat halus
telur rebus - dihancurkan
mayonis (cari yang non fat ya)
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
gaulkan sayur + telur rebus + mayonis = letak atas kulit popiah dan gulung terus makan
jgn simpan nanti cepat berair tau...
maksudnya nak makan baru buat
Note : kalau nak sedap lagi leh letak cheese yang dah disagat (cheedar cheese)
POPIA BASAH
POPIA BASAH SEBELUM DIGULUNG
POPIA BASAH SIAP DIGULUNG
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT POPIA BASAH
kulit popiah timun disagat halus
carot disagat halus
telur rebus dihancurkan
kacang tanah - goreng dan tumbuk
bawang goreng
togeh - celur (kalau tak letak pun ok jugak)
sekuang disagat - (tumis ngan bawang putih + udang kering + serbuk perasa)
* masak kejap ajee agak2 supaya tak layu sangat*
SAMBAL HITAM UNTUK DISAPU PADA POPIA
BAHAN-BAHANNYA
cili kering (BLENDER)
bawang merah (BLENDER)
bawang putih (BLENDER)
gula merah
serbuk perasa
gula putih
petis / otak udang
CARA MENYEDIAKAN
tumis cili + otak udang + gula merah + gula putih + serbuk perasa (agak2 lee ya) bab nie tak ada sukatan mcm masak sambal lee..
ok dah siap sambal tu sejukkan dulu dah siap baru sapu atas kulit popiah dan letak kan semua sayur2 tadi kemudian telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah - gulung dah gulung popiah tu sapu sedikit sambal atas popiah tadi....
Note : tak suka letak sekuang tu sebab rasa mcm terlalu lembab sangat just letak sayur timun dan carot dan bahan2 lagi , rasa fresh ajee
*BAGI KULIT POPIA TERPULANG LA KEPADA ANDA NAK BUAT KE ATAU NAK BELI YANG DAH SIAP KAT KEDAI..CUMA HASILNYA NANTI BERBEZAA LA...KALAU BELI YANG KAT KEDAI HAMBA SYORKAN SELEPAS DIGULUNG ANDA KUKUS SEKETIKA..RASANYE BOLEH TAHAN JUGA..CUBALAH YE..
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT POPIA SALAD
kulit popiah
basah timun disagat halus
carot disagat halus
telur rebus - dihancurkan
mayonis (cari yang non fat ya)
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
gaulkan sayur + telur rebus + mayonis = letak atas kulit popiah dan gulung terus makan
jgn simpan nanti cepat berair tau...
maksudnya nak makan baru buat
Note : kalau nak sedap lagi leh letak cheese yang dah disagat (cheedar cheese)
POPIA BASAH
POPIA BASAH SEBELUM DIGULUNG
POPIA BASAH SIAP DIGULUNG
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT POPIA BASAH
kulit popiah timun disagat halus
carot disagat halus
telur rebus dihancurkan
kacang tanah - goreng dan tumbuk
bawang goreng
togeh - celur (kalau tak letak pun ok jugak)
sekuang disagat - (tumis ngan bawang putih + udang kering + serbuk perasa)
* masak kejap ajee agak2 supaya tak layu sangat*
SAMBAL HITAM UNTUK DISAPU PADA POPIA
BAHAN-BAHANNYA
cili kering (BLENDER)
bawang merah (BLENDER)
bawang putih (BLENDER)
gula merah
serbuk perasa
gula putih
petis / otak udang
CARA MENYEDIAKAN
tumis cili + otak udang + gula merah + gula putih + serbuk perasa (agak2 lee ya) bab nie tak ada sukatan mcm masak sambal lee..
ok dah siap sambal tu sejukkan dulu dah siap baru sapu atas kulit popiah dan letak kan semua sayur2 tadi kemudian telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah - gulung dah gulung popiah tu sapu sedikit sambal atas popiah tadi....
Note : tak suka letak sekuang tu sebab rasa mcm terlalu lembab sangat just letak sayur timun dan carot dan bahan2 lagi , rasa fresh ajee
*BAGI KULIT POPIA TERPULANG LA KEPADA ANDA NAK BUAT KE ATAU NAK BELI YANG DAH SIAP KAT KEDAI..CUMA HASILNYA NANTI BERBEZAA LA...KALAU BELI YANG KAT KEDAI HAMBA SYORKAN SELEPAS DIGULUNG ANDA KUKUS SEKETIKA..RASANYE BOLEH TAHAN JUGA..CUBALAH YE..
0 ulasan:
Catat Ulasan