AYAM MASAK KUNING SABAHAN
SETENGAH EKOR AYAM(DIPOTONG KECIL)
3 BIJI BAWANG PUTIH
5 BIJI BAWANG MERAH
12 BIJI CILI KECIL
2 BIJI CILI BESAR(DIPOTONG HALUS)
1/2 INCI LENGKUAS
1/2 INCI KUNYIT HIDUP
ASAM JAWA
1 SUDU MADU LEBAH
GARAM SECUKUP RASA
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,CILI KECIL,LENGKUAS DAN KUNYIT HIDUP DITIMBUK SEKALI SEHINGGA HALUS.
2.KEMUDIAN TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK SEHINGGA NAIK BAU.
3.SETELAH NAIK BAU MASUKKAN AYAM,MADU LEBAH DAN LADA BESAR.
4.GAULKAN SEKETIKA SEHINGGA SEBATI.
5.MASUKKAN SEGELAS AIR DAN BIARKAN SEHINGGA AYAM MASAK.
6.SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN
NOTA:ISTERI HAMBA SURUH MAKLUMKAN PADA SEMUA INI RESEPI DIE,KALAU TAK MAKLUMKAN DIE NAK SAMAN HAMBA.
0 ulasan:
Catat Ulasan