SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Rabu, 26 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:AYAM MASAK KUNING SABAHAN

HARI INI HAMBA PULANG LEWAT KERJA..SEKEMBALINYA HAMBA KE RUMAH,ISTERI HAMBA SUDAH SIAP MEMASAK SATU HIDANGAN ISTIMEWA KATANYA...BILA HAMBA TANYA APA KE NAMA HIDANGAN TERSEBUT,DIE KATA DIE TAK TAHU LA PLAK..OLEH ITU HAMBA MEMBERIKAN NAMA HIDANGAN TERSEBUT MENGIKUT SIFATNYA DAN JUGA ASAL USUL TUKANG MASAKNYE..HEHEHE..TERIMALAH RESEPI UNTUK HARI INI.....

AYAM MASAK KUNING SABAHAN
BAHAN-BAHANNYA
SETENGAH EKOR AYAM(DIPOTONG KECIL)
3 BIJI BAWANG PUTIH
5 BIJI BAWANG MERAH
12 BIJI CILI KECIL
2 BIJI CILI BESAR(DIPOTONG HALUS)
1/2 INCI LENGKUAS
1/2 INCI KUNYIT HIDUP
ASAM JAWA
1 SUDU MADU LEBAH
GARAM SECUKUP RASA
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,CILI KECIL,LENGKUAS DAN KUNYIT HIDUP DITIMBUK SEKALI SEHINGGA HALUS.
2.KEMUDIAN TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK SEHINGGA NAIK BAU.
3.SETELAH NAIK BAU MASUKKAN AYAM,MADU LEBAH DAN LADA BESAR.
4.GAULKAN SEKETIKA SEHINGGA SEBATI.
5.MASUKKAN SEGELAS AIR DAN BIARKAN SEHINGGA AYAM MASAK.
6.SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

NOTA:ISTERI HAMBA SURUH MAKLUMKAN PADA SEMUA INI RESEPI DIE,KALAU TAK MAKLUMKAN DIE NAK SAMAN HAMBA.

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute