SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Isnin, 31 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:AYAM GOLEK ISTANA PAHANG

HARI NIE HAMBA NAK KONGSIKAN DENGAN PENGUNJUNG SEKALIAN SATU RESEPI DARI ISTANA PAHANG...RESEPI INI BIASA KITA DENGAN DAN KITA LIHAT DI PASAR-PASAR MALAM MAHU PIUN PASAR RAMADHAN...RESEPI AYAM GOLEK,CUMA YANG BEZANYA KALI INI,RESEPI INI DIILHAMKAN DARI ISTANA PAHANG....
AYAM GOLEK ISTANA PAHANG
BAHAN-BAHANNYA
800g atau ½ ekor ayam
1 biji buah keras
1/2 ibu jari belacan
2.5sm halia
2.5sm kunyit hidup
100g bawang merah
4 ulas bawang putih
1sm lengkuas
20g lada kering
2 cawan santan pekat
2 batang serai – dititik
50g asam jawa – dibancuh dengan sedikit air panas dan diambil airnya
Garam dan gula
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
*Terdapat dua cara untuk menyediakan hidangan ini:
YANG PERTAMA

1.Masak semua bahan-bahan dikisar bersama santan, serai dan air asam jawa sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ayam.
2.Bubuh garam dan gula secukup rasa dan dididih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat
3.Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. 4.Bakar/panggang atau gril di atas bara api sehingga masak
YANG KEDUA

1.Tumis semua bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak, barulah masukkan santan, serai dan air asam jawa.
2.Bubuh garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga pekat.
3.Masukkan ayam dan didih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
4.Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. 5.Bakar/panggang atau gril dia atas bara api.
SELAMAT MEMCUBA

Ahad, 30 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:IKAN BAKAR PORTUGIS

DOK BELIK BELIK RESEPI DARI INTERNET HAMBA BERJUMPA DENGAN RESEPI IKAN BAKAR PORTUGIS NIE..HAMBA BIASA TENGOK MASAKAN NIE KAT PASAR RAMADHAN KAT BANGSAR...TERINGIN PLAK HAMBA MEMCUBANYA..LALU APA LAGI....TERUS KE PASAR BELI IKAN BAWAL PUTIH 1 EKOR DAN BAWAL HITAM 1 EKOR...BUKAN APA,HAMBA DAN ISTERI MEMPUNYAI CITARASA YANG BERBEZA SIKIT PASAL IKAN BAWAL NIE..ISTERI SUKA IKAN BAWAL PUTIH MANAKALA HAMBA IKAN BAWAL HITAM....SO TANPA BANYAK BICARA TERIMA LA RESEPI IKAN BAKAR PORTUGIS YANG DICIPLAK DARI INTERNET....

IKAN BAKAR PORTUGIS

BAHAN-BAHANNYA
1/4 cawan minyak masak
Air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
Garam Gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal putih/hitam di bersihkan
Daun pisang
BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR
4/6 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah kecil
1 batang serai di hiris halus halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. 2. Masukkan air limau nipis, kicap, garam dan gula.
3. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang di masak tadi.
4. Bungkus ikan dengan daun pisang.
5. Bakar di dalam ketuhar yang sudah di panaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.
6.sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MEMCUBA

RESEPI RAMADHAN:AYAM PERCIK KELANTAN

SALAH SATU RESEPI MASAKAN YANG SANGAT HAMBA GEMARI KETIKA BULAN RAMADHAN ADALAH AYAM PERCIK KELANTAN...SELAIN DARI MENGEMARI RASANYA HAMBA JUGA SANGAT SUKA MENOLONG IBU HAMBA MENYEDIAKANNYA...SERONOK SANGAT KETIKA MEMBAKAR AYAM INI SEBELUM DISIRAM DENGAN KUAH PERCIKNYA...TERKENANG HAMBA AKAN KESERONOKKAN MASA ITU...DI SINI INGIN HAMBA KONGSIKAN KEPADA PENGUNJUNG SEKALIAN RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN...IANYA TAK SUSAH DISEDIAKAN..MALAH SANGAT SERONOK UNTUK MENYEDIAKAN RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN INI....

AYAM PERCIK KELANTAN


BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ayam 1(sama ada dipotong atau dibiarkan seekor)
mangkuk kecil santan (sebiji kelapa/satu pkt santan segera)
1 batang serai di ketuk
BAHAN A
3 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit garam
BAHAN B
1 cm halia
3 biji cili kering (kalau tak nak pedas guna 2 sudu cili boh)
2 biji bawang merah
2 biji kuah keras
garam dan gula
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.Tumbukkan bahan A dan gaulkan ayam bersama bahan tadi.
2.Perap ia, sementara itu tumbukkan bahan B.
3.Selepas itu panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan dan serai.
4.Masak sehingga sedikit pecah minyak dan tambahkan garam dan gula mengikut selera sendiri. 5.Sambil itu bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam bara api.
6.Jika ayam tadi kelihatan hampir separuh masak (anggaran 1/2 jam) angkat ayam dr api dan dilumurkan dgn kuah percik dlm periuk masak percik tadi.
7.Bakar lagi selama 1/2 jam.
8.Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik tadi di lumurkan sekali lagi pada ayam yang telah masak.
9.sedia utk dimakan....
SELAMAT MEMCUBA

RESEPI RAMADHAN:SOTONG GORENG BERMADU

SAHUR PAGI NIE HAMBA TAK TAHU NAK MASAK APE...BUKAK PETI AIS TGK LAUK SEMUA KERAS...KALAU NAK TUNGGU CAIR AISNYE LAMBAT LA PLAK..TAPI BILA BUKA SATU BEKAS LAUK TGK ADA 2 EKOR SOTONG YANG BELEN BELI SEMALAM...TERSA NAK MAKAN SOTONG LA PLAK PAGI NIE..LAGI PUN SOTONG NIE TAK KERAS SANGAT...MAKA HAMBA PUN APER LAGI..MULA LA MEREKA MASAKAN BERASASKAN SOTONG LA PLAK KALI NIE...WALAU PUN HAMBA TAK TAHU APA AKAN HASILNYA NANTI..TAPI KALI INI HAMBA NAK TRY MASAK SOTONG MENGGUNAKAN MADU LEBAH...SO SAHABAT-SAHABAT PENGUNJUNG BLOG YANG SETIA TERIMALAH RESEPI TERBARU HAMBA YANG ENTAH APA ENTAH INI.....

SOTONG GORENG TEPUNG BERMADU
BAHAN-BAHANNYA
2 ekor sotong bersaiz sederhana besar(dipotong kecil)
sedikit tepung jagung
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 sudu madu lebah
1 sudu cukup rase maggi
1 batang cili besar(dipotong halus)
3 batang cili kecil(dipotong halus)
sedikit daun bawang dan daun sup(untuk keceriaan)
CARA-CARA MNEYEDIAKANNYA
1.gaul sotong yang telah dipotong dengan tepung jagung
2.goreng sotong dan ketepikan
3.tumis baewang puting dan bawang besar
4.setelah naik bau masukkan sos cili,sos tomato dan madu lebah
5.masukkan sotong dan kacau hingga sebati
6.masukkan cukup rasa maggi mengikut citarasa anda
7.masukkan cili kecil dan cili besar dan biarkan seketika
8.matikan api dan masukkan daun bawang dan daun sup
9.sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MEMCUBA

Khamis, 27 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:NASI GORENG PATAYA

HARI INI HAMBA NAK KONGSIKAN SATU RESEPI MASAKAN GERAI YANG SANGAT HAMBA GEMARKAN...RESEPI INI DIKATAKAN BERASAL DARI THAILAND...DIBERIKAN NAMA NASI GORENG PATAYA...TAPI TAK PASTI LA PLAK HAMBA MENGAPA IANYA DIBERIKAN NAMA SEDEMIKIAN....TAPI INILAH ANTARA MAKANAN WAJIB HAMBA KETIKA BUJANG DAHULU...TAK SAH RASANYA KALAU DALAM SEHARI TAK PEKENA NASI GORENG PATAYA...SELAIN DARIPADA RASANYA YANG SEDAP,HAMBA GEMARKAN PELAYAN YANG MENHIDANGKAN NASI GORENG PATAYA NIE..HEHEHE..

NASI GORENG PATAYA

BAHAN-BAHANNYA
2 mangkuk nasi putih
100 gm daging (dipotong kecil dan direbus)
1 ulas bawang besar (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 cm halia (ditumbuk)
1 sudu besar cili boh
Sedikit lobak merah (dipotong dadu)
2 sudu kacang peas
Sedikit kicap
1 biji cili merah (dihiris)
2 biji telur (dipukul)
1 senduk minyak masak
garam dan serbuk perasa
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

1.Panaskan minyak di dalam kuali, selepas itu tumis bawang merah, bawang putih, garam, serbuk perasa dan halia. Biarkan sehingga naik baunya barulah dimasukkan cili boh dan dikacau selama 2 minit.
2.Selepas itu masukkan lobak merah, kacang peas, daging, kicap, cili merah dan akhir sekali masukkan nasi putih. Kacau hingga benar-benar sebati selama 3 minit barulah di angkat dan letakkan ke dalam mangkuk.
3.Bersihkan kuali dan panaskan minyak sekali lagi. Masukkan telur dan dadarkan (seperti kuih ketayap)
4.Biarkan permukaan telur itu garing sedikit, selepas itu masukkan nasi di tengah-tengah telur itu. Kemudian bungkus dengan telur itu.
5.Biarkan sebentar di atas dapur, barulah ianya diangkat dan masukkan ke dalam pinggan. Hiaskan dengan taburan bawang goreng, potongan mentimun dan letakkan sedikit tomato sos.
SELAMAT MEMCUBA

Rabu, 26 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:AYAM MASAK KUNING SABAHAN

HARI INI HAMBA PULANG LEWAT KERJA..SEKEMBALINYA HAMBA KE RUMAH,ISTERI HAMBA SUDAH SIAP MEMASAK SATU HIDANGAN ISTIMEWA KATANYA...BILA HAMBA TANYA APA KE NAMA HIDANGAN TERSEBUT,DIE KATA DIE TAK TAHU LA PLAK..OLEH ITU HAMBA MEMBERIKAN NAMA HIDANGAN TERSEBUT MENGIKUT SIFATNYA DAN JUGA ASAL USUL TUKANG MASAKNYE..HEHEHE..TERIMALAH RESEPI UNTUK HARI INI.....

AYAM MASAK KUNING SABAHAN
BAHAN-BAHANNYA
SETENGAH EKOR AYAM(DIPOTONG KECIL)
3 BIJI BAWANG PUTIH
5 BIJI BAWANG MERAH
12 BIJI CILI KECIL
2 BIJI CILI BESAR(DIPOTONG HALUS)
1/2 INCI LENGKUAS
1/2 INCI KUNYIT HIDUP
ASAM JAWA
1 SUDU MADU LEBAH
GARAM SECUKUP RASA
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,CILI KECIL,LENGKUAS DAN KUNYIT HIDUP DITIMBUK SEKALI SEHINGGA HALUS.
2.KEMUDIAN TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK SEHINGGA NAIK BAU.
3.SETELAH NAIK BAU MASUKKAN AYAM,MADU LEBAH DAN LADA BESAR.
4.GAULKAN SEKETIKA SEHINGGA SEBATI.
5.MASUKKAN SEGELAS AIR DAN BIARKAN SEHINGGA AYAM MASAK.
6.SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

NOTA:ISTERI HAMBA SURUH MAKLUMKAN PADA SEMUA INI RESEPI DIE,KALAU TAK MAKLUMKAN DIE NAK SAMAN HAMBA.

Selasa, 25 Ogos 2009

RESEPI RAMADHAN:SPEGHETI LA BOLOSNESE

HARI NIE ISTERI HAMBA MEGOMEL-GOMEL NAKKAN SPEGHETI BOLOSBENE..HAMBA PON SEBETULNYE TAK TAHU APA KEBENDE YANG ISTERI HAMBA NAKKAN SEBENARNYE..TAK PENAH PLAK HAMBA DENGAR NAMA MAKANAN NIE...TAPI TAK MENGAPA,DEMI ISTERI YANG KU CINTAI HAMBA USAHAKAN JUGA...MAKA TERCIPTA LA RESEPI SPEGHETI 'LA' BOLOSNESE ALA-ALA SENDUKJEBAT

SPEGHETI LA' BOLOSNESE SENDUKJEBAT
(resepi ini belum disahkan selamat oleh kementerian kesihatan..namun hamba menjamin ianya tidak akan mengakibatkan keracunan makanan)

BAHAN-BAHANNYA
(untuk hidangan 10 orang)
2 paket spageti
1 botol napoletana atau sos bolognese
1 tin cendawan butang dipotong dua
½ kilogram daging dipotong kiub kecil (boleh guna daging kisar sedia ada)
½ kilogram isi ayam dipotong kiub kecil
1 senduk cili kisar
4 susu besar minyak masak
Sedikit air
Garam dan sedikit perasa
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.Rebus spageti bersama sedikit minyak masak (lebih baik guna minyak zaitun) mengikut jangka masa disyurkan pada paket spageti. Kemudian toskan spageti.
2.Cuci semua bahan mentah seperti daging, ayam dan cendawan kemudian tos bahan itu.
3.Panaskan minyak masak (minyak zaitun), masukkan cili dan tumis sehingga cili garing. Kemudian masukkan semua bahan mentah yang sudah ditos ke dalam kuali.
4.Tumis semua bahan itu bersama cili yang sudah dimasak berserta sedikit air sehingga bahan tadi masak. Kemudian masukkan sos napoletana atau sos bolognese ke dalam kuali, kacau hingga sebati selama 10 minit dengan api perlahan.
5.Tambahkan sedikit garam serta perasa mengikut kesesuaian.
NOTA:CADANGAN UNTUK HIASAN
Letakkan spageti yang sudah direbus ke dalam pinggan. Curahkan sos yang dimasak tadi ke atas spageti. Hias dengan daun pudina.Sos juga boleh diletakkan secara berasingan jika waktu makan tidak teratur. Begitu juga dengan daging serta isi ayam, letak mengikut kehendak masing-masing.
SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute