HARI NIE JIRAN SEBELAH RUMAH DATANG KE RUMAH HAMBA TANYAKANN RESEPI NASI KERABU...HAMBA PON INGAT-INGAT LUPA GAK..TAPI SETELAH BERTANYA SANA-SINI AKHIRNYA DAPATLAH HAMBA BERIKAN KEPADA JIRAN HAMBA RESEPI NASI KERABU..ENTAH JADI KE TAK DIE MASAK HAMBA PON TAK TAHU LA...SO,UNTUK PENGUNJUNG SETIA BLOG HAMBA TERIMALAH RESEPI NASI KERABU INI
NASI KERABU
BAHAN UNTUK NASI
4 cawan beras
BAHAN SAMBAL KELAPA
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 biji kelapa parut (sangai)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
2 ekor ikan kembung (rebus dan tumbuk)
2 batang serai (tumbuk)
Sedikit garam dan gula melaka
1/2 biji kelapa parut (sangai)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
2 ekor ikan kembung (rebus dan tumbuk)
2 batang serai (tumbuk)
Sedikit garam dan gula melaka
BAHAN KUAH TUMIS
5 ulas bawang merah
1 cm halia
2 sudu besar budu
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
1 cm halia
2 sudu besar budu
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur
BAHAN ULAM
1 batang timun
2 tangkai kacang panjang
4 tangkai pegaga
2 tangkai kacang panjang
4 tangkai pegaga
sedikit daun kesom
1/2 tangkai bunga kantan
Sedikit tauge
1/2 tangkai bunga kantan
Sedikit tauge
CARA MENYEDIAKAN
1) Terlebih dahulu masakkan nasi sehingga masak dan ketepikan.
2) Sementara itu, hiris halus semua ulam-ulaman, ketepikan. Untuk mengelakkan
ulam-ulaman menjadi lebam, gaulkan dengan sedikit garam setelah ia dihiris.
3) Seterusnya, sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kelapa.
Sangai kelapa sehingga garing tapi jangan sampai hangit.
4) Kemudian, tumbukkan lada hitam bersama serai sehingga lumat dan
masukkan ikan rebus dan tumbuk lagi.
5) Setelah kelapa garing angkat dan gaul rata bersama bahan tumbuk tadi. Ketepikan.
6) Sediakan pula bahan-bahan untuk membuat sambal tumis budu.
Tumbukkan halia dan bawang sehingga lumat dan masukkan ke dalam
periuk yang berisi santan.
7) Masukkan juga cili kisar, budu dan serai.
8) Kemudian renehkan di atas api sederhana sambil dikacau dan apabila pecah
minyak bolehlah diangkat.
2) Sementara itu, hiris halus semua ulam-ulaman, ketepikan. Untuk mengelakkan
ulam-ulaman menjadi lebam, gaulkan dengan sedikit garam setelah ia dihiris.
3) Seterusnya, sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kelapa.
Sangai kelapa sehingga garing tapi jangan sampai hangit.
4) Kemudian, tumbukkan lada hitam bersama serai sehingga lumat dan
masukkan ikan rebus dan tumbuk lagi.
5) Setelah kelapa garing angkat dan gaul rata bersama bahan tumbuk tadi. Ketepikan.
6) Sediakan pula bahan-bahan untuk membuat sambal tumis budu.
Tumbukkan halia dan bawang sehingga lumat dan masukkan ke dalam
periuk yang berisi santan.
7) Masukkan juga cili kisar, budu dan serai.
8) Kemudian renehkan di atas api sederhana sambil dikacau dan apabila pecah
minyak bolehlah diangkat.
SELAMAT MEMCUBA
4 ulasan:
salam,
pernah makan nasi kerabu color biru tak? Kat kelantan nasi kerabu biru lagi popular. Thanks ya singgah blog saya. Dengan komen2 yg sgt membina. Selamat berkenalan.
wasalam..
sudoh semestinyo mugokawe ore kelate jugok..hehehe..cumo loni dok kijo kl..pah mok ayoh pon lonie tok dok kelate doh..pakat dok pahe kat kuante...
kelate cumo ado pok mok sedaro nge tok jah..jare dok kelik loni..awok ore kelate jugok ko guano??
Slmlkm Jebat..
Jebat ni chef ko? Panda demo mmasok.. sedak2 blako..respek lah kak sue tgok resepi Jebat ni.
Kak sue doakan Jebat drahmati Allah.
wsslm.
kito buke chef kak sue..cumo minat masok jah...kalu tension2 kito masok la...paling seronok bila dah masak tengok orang suka makan masakan kito..puas hati sero ;)
Catat Ulasan