HARI INI ISTERI TERINGIN SANGAT NAK MAKAN SUP...BILA DITANYA NAK MAKAN SUO APA DI KATA IKUT LA SUP APA PON...ISH,MANA ADA 'SUP IKUT'...SUSAH SUSAH...NAK MAKAN PON TAKNAK CAKAP TERUS TERANG...PENING KEPALA HAMBA...NAK MASAK SUP APA PON TAK TAHU...TAPI BILA DIBUKA PETI AIS DAN APA YANG ADA HANYALAH BEBERAPA FILET IKAN SALMON...MAKA HAMBA MEMUTUSKAN UNTUK MEMASAK SUP IKAN SALMON YANG TELAH DIOLAH SEDIKIT MENGIKUT VERSI JEBAT_BERANI...
SUP IKAN SALMON VERSI JEBAT-BERANI
BAHAN-BAHANNYA
6 keping filet ikan salmon
1 batang karot dikupas kulitnya dan potong ikut suka
1 biji kentang belah 4
1 biji tomato dibelah 2
1 jari kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
4 cawan air
Garam secukup rasa
ajinamoto
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng
2 biji bawang besar(ditumbuk
1 ulas bawang putih(titumbuk)
1 ulas bawang putih(titumbuk)
1 sudu makan serbuk ketumbar(ditumbuk)
1 sudu teh serbuk jintan putih(ditumbuk)
1 sudu teh serbuk lada putih(ditumbuk)
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan yang telah ditumbuk. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Masukkan air, karot dan kentang. Bila karot dan kentang sudah sentengah masak masukkan ikan merah, daun sup dan bawang goreng.
4. Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato, padamkan api dan tutup periuk. Sedia untuk dihidang
2. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Masukkan air, karot dan kentang. Bila karot dan kentang sudah sentengah masak masukkan ikan merah, daun sup dan bawang goreng.
4. Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato, padamkan api dan tutup periuk. Sedia untuk dihidang
SELAMAT MEMCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan