PAGI NIE UNTUK BERSAHUR TERINGIN PLAK HAMBA MAKAN NASI BUBUR...TAPI SEBETULNYA TAK TAHU NAK MASAK BUBUR APA..MAKLUM LA PAGI-PAGI NIE OTAK BENGAP SIKIT..SO APA LAGI..HAMBA TANYAKAN AJA KAT PAKCIK GOOGLE YANG BIJAKSANA DAN INILAH RESEPI YANG HAMBA DAPAT...SETELAH DICUBA TERNYATA HASILNYA SANGAT MEMUASKAN...
BUBUR AYAM SAMBAL GETUK
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah- xde
daun bawang n daun sup
sedikit minyak bijan- x buh!
lada merah- xde
daun bawang n daun sup
sedikit minyak bijan- x buh!
* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk- wat sambal getuk!
telur masin
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk- wat sambal getuk!
telur masin
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
2.Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmana kita nak
3.Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
4.Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup
5.Titiskan sikit dgn minyak bijan.
6.sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
DIBAWAH NIE PLAK RESEPI SAMBAL GETUK UNTUK DIMAKAN DENGAN BUBUR AYAM DIATAS
ikan bilis
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
2.Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
3.Angkat dan toskan.
4.Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik 5.
2.Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
3.Angkat dan toskan.
4.Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik 5.
Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!
SELAMAT MEMCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan