SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Khamis, 7 Januari 2010

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI PADI

LAMA BENAR HAMBA TAK UPDATE BLOG NIE..IALAH SEJAK KERJA-KERJA MEMASAK DIAMBIL ALIH SEPENUHNYA ISTERI HAMBA DAN ADIK IPAR PEREMPUAN HAMBA..SEKARANG RUMAH HAMBA MERIAH SIKIT LA..PASAL ADIK LELAKI HAMBA DAN ISTERINYA MENUMPANG SEMENTARA DIRUMAH HAMBA HUNGGA BELIAU BERUPAYA MENYEWA RUMAH SENDIRI...MAKA KERJA-KERJA MEMASAK TIDAK LAGI SEMPAT HAMBA LAKUKAN..BALIK JERK DARI KERJA SEMUANYA SUDAH TERHIDANG...

TAPI HARI INI HAMBA DAH WARNING AWAL-AWAL PADA ISTERI DAN ADIK IPAR HAMBA...JANGAN ADA YANG BERANI KE DAPUR MEMASAK UNTUK MAKAN MALAM INI...HAMBA NAK MELEPASKAN GIAN LAMA TAK MEMASAK...DAN KALI INI HAMBA NAK MEMASAK UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI PADI..UDANG INI DIKIRIMKAN OLEH MENTUA HAMBA DI SABAH..BESAR-BESAR UDANGNYA...SO KALAU ADA YANG BERMINAT DENGAN RESEPI HAMBA INI SILA LA CUBA YA...

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI PADI


Bahan-bahan

½ kg Udang galah

Bahan tumbuk

Cili padi 1/2 genggam
Bwg putih
Bwg merah
Halia
Lengkuas
Kunyit hidup
Kacang panjang
Buah tomato
Asam keping
Santan cair
Santan pekat
Serai – dititik
Daun kunyit

Cara Membuatnya

1. Tumiskan bahan tumbuk tadi hingga wangi.
2. Masukkan santan cair dan udang galah tadi, kacau.
3. Campakkan serai, daun kunyit dan asam keping, kacau..biarkan sekejap.
4. Masukkan kacang panjang, tomato dan santan pekat…tunggu hingga mendidih dan bolehlah ditutup api.
5.Biar sehingga mendidih dan siap untuk dihidangkan

*Ringkas dan mudah bukan...SELAMAT MENCUBA!!

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute