PULUT MANGGA ADALAH ANTARA PENCUCI MULUT YANG PALING HAMBA GEMARI....ADA ORANG KATA IANYA BERASAL DARI THAILAND..SELAIN ITU JUGA IANYA SEDAP DIMAKAN KETIKA MINUM PETANG....CARA MENYEDIAKANNYA PUN AGAK MUDAH..DAN BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN PUN TIDAK BANYAK...JOM CUBA !!!
PULUT MANGGA
Bahan-Bahan
1. 1 MANGGA MASAK (dibuang kulit dan dipotong dadu)
2. GULA MELAKA SECUKUPNYA
3. 1 CAWAN SANTAN (dimasak)
4. 200GM BERAS PULUT
Cara Menyediakannya
1. Beras pulut yang telah dicuci bersih dikukus sehingga masak dan lembut
2. Apabila masak,bentuk dalam acuam mengikut kreativiti masing-masing dan letakkan dalam mangkuk leper
3. Kemudian, letakkan mangga bersama pulut tadi.Tuangkan gula melaka dan santan mengikut sukatan yang anda suka.
4. Sedia untuk dimakan..
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan