SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Ahad, 24 Januari 2010

RENDANG PUCUK PAKU NEGERI SEMBILAN

INI ADALAH RESEPI JIRAN SE,KATONYO BERASAL DARI KUALA PILAH...TAPI MANO SATU BETUI PON SE TAK TAHU...JAP KUALO PILAH JAP PASIR MAS KELANTAN...LANTAK DIALAH...TAPI JANGAN PLAK TERKEJUT SEBAB RESEPI NIE TAK GUNA BAWANG...DAN UNIKNYA RESEPI INI BOLEH JUGA DIMASAK DENGAN LAIN-LAIN JENIS SAYUR SEPERTI PUCUK UBI,PUCUK PEGAGA,BETIK DAN MACAM-MACAM LAGI LA....RESEPI NIE JUGA BERASAL DARI NEGERI SEMBILAN...TAPI KINI BOLEH DIDAPATI DIMANA-MANA SAHAJA ASALKAN ADA YANG TAHU MASAK.....SO APA TUNGGU LAGI....JOM LE CUBA MASAK....



RENDANG PUCUK PAKU NEGERI SEMBILAN


Bahan-bahan

1. 2 kilo pucuk paku (petik daun yang masih lembut sahaja)
2. 20 ulas lada api (ikut cita rasa sendiri)
3. 1 1/2 inci kunyit
4. segenggam ikan bilis
5. 3 keping asam keping
6. pati santan dari 2 biji kelapa.
7. garam secukup rasa.

Cara-cara Menyediakannya

1.Tumbuk lada api dan kunyit. Kemudian campurkan dengan santan di dalam kuali.

2.Masukkan ikan bilis, asam keping dan sedikit garam. Hati-hati dengan garam kerana apabila rendang kering, garam akan lebih terasa.

3.Masak sehingga terbit minyak atas api sederhana.

4.Setelah terbit minyak, masukkan pucuk paku dan masak lagi sehingga hampir kering. Kecilkan api dan kacau selalu sehingga warna rendang hijau gelap.

5.Rendang ini insyallah boleh tahan sehingga 3 hari tanpa dipanaskan jika betul keringnya. Kalau rasa was was, boleh lah panaskan tiap tiap hari hingga rendang habis dimakan.

SELAMAT MENCUBA

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute