BILA SINGGAH KE RESTORAN SEAFOOD,RASANYA TAK SAH KALAU TAK ODER TOMYAM...MACAM-MACAM TOMYAM ADA DAN BERMACAM-MACAM JUGALAH CARA MENYEDIAKANNYA....HARI NIE HAMBA NAK KONGSIKAN RESEPI TOMYAM YANG HAMBA BELAJAR DARI KAKAK ANGKAT HAMBA(merangkap sifu masakan kepada hamba)...KAKAK ANGKAT HAMBA INI BERASAL DARI THAILAND TETAPI TELAH MENETAP LAMA DI MALAYSIA KERANA BERKAHWIN DENGAN RAKYAT MALAYSIA...RESEPI INI ADALAH ANTARA RESEPI KEGEMARAN HAMBA UNTUK DIHIDANGKAN APABILA ADA TETAMU YANG BERKUNJUNG KE RUMAH HAMBA DAN KALI HAMBA KONGSIKAN KEPADA TETAMU BLOG SENDUK JEBAT...SELAMAT MENCUBA....
TOMYAM SONGKHLA

Bahan-Bahan A
1. 4 potong ikan siakap
2. 2 ekor ketam (dibelah dua)
3. 1/2 kg lala
4. 10 ekor sotong (dipotong kecil)
5. 4 ekor udang galah
6. 4 cawan air
Bahan-Bahan B
1. 1 inci halia
2. 3 keping lengkuas yg dihiris nipis
3. 2 biji bawang merah (dihiris)
4. 2 biji bawang putih (diketuk)
5. 2 batang serai (diketuk)
6. 2 biji tomato (dibelah 4)
Bahan-bahan Perasa
1. 2 sudu besar pes tomyam
2. 2 sudu besar garam dan gula
3. 3-4 sudu besar air limau nipis
Cara-Cara Menyediakannya
1. Masukan air ke dalam periuk sederhana besar bersama bahan A.
2. Kemudian,masukkan bahan B dan biarkan seketika.Selepas itu masukkan bahan-bahan perasa dan biarkan sehingga mendidih.
3. Apabila mendidih tambah sedikit susu cair (jika suka@ santan) dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi sebelum diangkat dan dihidangkan....
SELAMAT MENCUBA!!!!
1 ulasan:
salam...En Jebat, resepi dlm blog encik ini sgt menarik perhatian saya...nampak sedap dan resepinya sgt mudah untuk dicuba. izinkan saya untuk men"copy" resepi ini dan men"paste"nya di laman blog saya...boleh yer?
Catat Ulasan