MEE MEGI ATAU NAMA SAINSTIFIKNYA "MEE SEGERA" CUKUP SINONIM DENGAN GOLONGAN BUJANG,PELAJAR DAN JUGA BAGI GOLONGAN YANG MENGHADAPI KESEMPITAN "RINGGIT MALAYSIA" DI HUJUNG BULAN...IANYA MENJADI PILIHAN UTAMA GOLONGAN INI MEMANDANGKAN "MENU" INI MUDAH,MURAH DAN CEPAT DISEDIAKAN TANPA MEMERLUKAN KEMAHIRAN TERTENTU UNTUK MENYEDIAKANNYA..MEMADAILAH MEMPUNYAI KEMAHIRAN ASAS IAITU MEREBUS AIR...DAN HARI INI INGIN HAMBA KONGSIKAN DENGAN SAHABAT SEMUA AKAN SATU RESEPI YANG HAMBA ILHAMKAN DARI MEE MEGI INI UNTUK MEMBERIKAN SEDIKIT KELAINAN KEPADA PENGEMAR "MENU" UTAMA GOLONGAN BUJANG,PELAJAR DAN MEREKA YANG KESEMPITAN RM...TERIMALAH DARI HAMBA RESEPI MEGI SUP TULANG RUSUK GRILL VERSI JEBAT_BERANI...
MEGI SUP TULANG RUSUK GRILL VERSI JEBAT_BERANI
Bahan-bahannya(untuk 1 orang)
1. 1 ketul tulang rusuk (digaul dengan sedikit garam dan lada hitam)
2. 1 bungkus mee megi perisa ayam(sebarang jenama)
3. 1 sudu kecil sos tiram
4. 1 susu kecil sos cili
5. 1 biji telur
6. 1/2 batang lobak
7. 1/2 biji bawang merah
8. 1 biji bawang putih
9. 3 biji cili padi
10. sedikit tepung jagung
11. garam dan gula
Cara-cara menyediakannya
1. Masukkan tulang rusuk yang telah digaul dengan garam dan lada hitam ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200c dalam masa lebih kurang 20 minit..
2. Dalam pada itu rebus mee megi dan toskan setelah sedikit lembut dan asingkan..
3. Kemudian tumis bawang merah dan bawang putih..
4. Setelah itu masukkan rencah mee megi perisa ayam dan tambahkan lebih kurang 1 1/2 cawan air..
5. Masukkan pula sos tiran diikuti sos cili dan juga cili padi..
6. Masukkan pelahan-lahan tepung jagung yang telah digaul dengan air bagi memekatkan sedikit kuah..
7. Tambahkan garam dan gula secukup rasa..
8. Apabila kuahb mulai mendidih pecahkan sebiji telur dan biarkan ianya seketika..
9. Masukkan mee megi yang telah direbus ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah yang telah dimasak pelahan-lahan...
10. Hiriskan lobak memanjang dan halus dan kemudian letakkan ke dalam mangkuk mee megi tadi..
11. Akhir sekali letakkan tulang rusuk yang digrill tadi di tengah-tengah mangkuk mee megi dan sedia untuk dinikmati..
P/s : untuk menambah selera dan aroma boleh juga ditambahkan sedikit serbuk lada hitam dan juga daun bawang dan daun sup..
SELAMAT MEMCUBA!!!
1 ulasan:
Waaah...Tuanhamba rupanya dalam diam-diam hebat memasak ye Jebat. Dahsyat tuanhamba ini. Hamba tabik hormat pada Tuanhamba. Siapakah gerangan tuangurunya....hehehe. Boleh lah hamba pekena megi hebat ni.
Catat Ulasan