HARI INI INGIN HAMBA KONGSIKAN DENGAN SAHABAT SEMUA SATU RESEPI YANG MENJADI KEMESTIAN BUAT BUJANG-BUJANG KELANTAN DI PERANTAUAN...RASANYA TAK SAH BAGI BUJANG-BUJANG KELANTAN TAK KIRA LELAKI ATAU PEREMPUAN YANG MEMPUNYAI DAPUR DI RUMAH SEWA MEREKA JIKA TIDAK MENYEDIAKAN RESEPI INI..ANTARA SEBAB MENGAPA RESEPI INI MENJADI PILIHAN SI BUJANG KELANTAN INI IALAH KERANA IANYA MUDAH DISEDIAKAN SELAIN RASANYA JUGA SANGAT MENYELERAKAN..BAK KATA ORANG MENTUA LALU PUN TAK PERASAN..TAPI KALU AWEK MESTI PERASAN HEHEHE....RESEPI INI DIBERI NAMA IKAN SINGGANG...JADI APA TUNGGU LAGI.JOM LE CUBA MASAK...
IKAN SINGGANG
Bahan_bahannya
1. 1 ekor ikan tongkol
2. 5 ulas bawang putih(dimayang)
3. 1 inci lengkuas(dimayang)
4. Air
5. 3 keping asam gelugur/keping
6. 6 biji cili padi(dipatah dua)
7. Sedikit belacan(sesedap rasa)
8. Garam
9. Serbuk perasa
Cara menyediakannya
1.Basuhkan ikan tadi dan potong mengikut selera.
2.Masukkan air dan rebus ikan bersama bawang putih,lengkuas,cili padi dan sedikit belacan.
3.Biar naik baunya.
4.Akhir sekali,masukkan garam dan serbuk perasa.
SELAMAT MENCUBA
1 ulasan:
Salam... uiiiiiii.. bestnya .. nyum..nyum..nyum...
Catat Ulasan