Bahan-bahannya
1. 1 kg tulung rusuk
2. 1/2 kg bawang merah
3. 4 sudu besar cili boh
4. 6 sudu besar pes tomato
5. 6 sudu besar tepung jagung
6. 1 1/2 sudu besar kicap manis
7. 2 sudu besar soso tiram
8. 1 kiub perasa ayam atau daging
9. 1 biji telur
10. 1 sudu besar gula
11. 1 sudu kecil garam
12. 2 sudu serbuk cili
13. bawang goreng
14. daun bawang
Cara-cara menyediakannya
1. Rebus tulang rusuk selama lebih kurang 3 jam..
2. Masukkan kiub perisa ayam atau daging ke dalam rebusan tulang rusuk..
3. Tumis bawang merah dalam kuali lain dan masukkan ke dalam rebusan tulang rusuk..
4. Masukkan pes tomato,cili boh dan juga serbuk cili..
5. Masukkan garam,gula,sos tiram dan kicap manis..
6. Pukul telur sehingga sebati,kemudian masukkan ke dalam adunan sup tulang rusuk..
7. Campurkansedikit air ke dalam tepung jagung dan kacau hingga sebati,kemudian masukkan ke dalam adunan sup tulang rusuk dan biarkan sehingga kuah memekat..
8. Biarkan sup tulang rusuk ini mendidih seketika sehingga dagingnya menjadi empuk dan kuahnya sedikit kering..
9. Letakkan daun bawang dan bawang goreng..
10. Sedia untuk dihidangkan...
SELAMAT MEMCUBA!!!
0 ulasan:
Catat Ulasan