HARI INI BILA SINGGAH DI PASAR ISTERI MENYUARAKAN HASRAT HATINYA UNTUK MAKAN LAUK IKAN CENCARU..BILA DITANYA NAK MASAK APA DIE HANYA TERSENYUM TANPA BICARA..NAMPAK SANGATLAH NAK HAMBA YANG MEMASAKNYA..PIKIR PUNYA PIKIR AKHIRNYA HAMBA RASA IKAN CENCARU NIE NAK CUBA MASAK KICAP LA..SEBETULNYA INILAH ANTARA RESEPI IKAN CENCARU YANG SERING IBUNDA HAMBA SEDIAKAN DI KAMPUNG..DAN KALI INI HAMBA KONGSIKAN RESEPI IKAN CENCARU MASAK KICAP YANG TELAH DIUBAH SUAI SEDIKIT MENGIKUT VERSI JEBAT_BERANI..
IKAN CENCARU MASAK KICAP VERSI JEBAT_BERANI
Bahan-bahannya
1. 2 ekor ikan cencaru
2. 5 biji bawang merah(dikisar)
3. 3 ulas bawang putih(dikisar)
4. 2 inci halia - dimayang halus
5. 1/2 cawan kicap manis
6. 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
7. garam secukup rasa
8. air dan minyak untuk menumis
9. 1/2 biji bawang besar dimayang
10. 1 biji tomato
Cara-cara
1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
2. Tumis semua bahan yang telah dikisar.
3. Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
4. Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
6. Tambah garam secukupnya.
7. Siap dan sedia untuk di hidang.
SELAMAT MENCUBA!!
0 ulasan:
Catat Ulasan