ANTARA RESEPI MAKANAN BARAT YANG GEMAR HAMBA MASAK ADALAH "CHIKEN CHOP"....MENGAPA??SEBAB IANYA MUDAH DISEDIAKAN DAN KALAU KENA GAYA HIASANNYA,IANYA MAMPU MEMBUATKAN ORANG MERASA KAGUM DENGAN KITA(kira macam makan kat hotel 5 bintang la)....KALI INI HAMBA KONGSIKAN BERSAMA PEMBACA BLOG HAMBA SEKALIAN RESEPI "CHIKEN CHOP" VERSI JEBAT_BERANI...MOGA PEMBACA SEKALIAN MAMPU MENYEDIAKAN HIDANGAN INI BUAT YANG TERSAYANG....
CHICKEN CHOP VERSI JEBAT BERANI
*HIDANGAN UNTUK 2 ORANG
BAHAN-BAHAN UNTUK AYAM
2 keping daging ayam(bahagian peha atau dada yang telah dibuang tulangnya)
Untuk Perapan Ayam
1. 1 sudu besar kicap pekat
2. 2 sudu besar jus limau/oren
3. 1/2 sudu kecil garam
4. 1/2 sudu kecil lada hitam
5. 1/2 sudu kecil soda berkarbonat(untuk lembutkan ayam)
*semua bahan digaul bersama ayam dan diperap semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam
Untuk Digaul Dengan Ayam
1. 1 biji telur ayam (dipukul sedikit)
2. 1/2 cawan tepung jagung
3. 2 keping roti(dibakar dan dihancurkan)
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS BLACK PAPER
1. 1 cawan stok ayam @ 1 kiub pati ayam direndam dalam secawam air panas
2. 1/4 sudu kecil lada putih (ditumbuk halus)
3. 2 sudu kecillada hitam (ditumbuk agak kasar)
4. 1 sudu besar sos tiram
5. 2 sudu besar sos cili
6. 1/2 sudu kicap pekat
7. 1 biji bawang besar (yang putih/bawang thai dan didadu kecil)
8. 1 biji bawang putih (dicincang halus)
9. 1 sudu besar tepung jagung
10. Sedikit mentega
11. 1/2 sudu kecil garam
2 keping daging ayam(bahagian peha atau dada yang telah dibuang tulangnya)
Untuk Perapan Ayam
1. 1 sudu besar kicap pekat
2. 2 sudu besar jus limau/oren
3. 1/2 sudu kecil garam
4. 1/2 sudu kecil lada hitam
5. 1/2 sudu kecil soda berkarbonat(untuk lembutkan ayam)
*semua bahan digaul bersama ayam dan diperap semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam
Untuk Digaul Dengan Ayam
1. 1 biji telur ayam (dipukul sedikit)
2. 1/2 cawan tepung jagung
3. 2 keping roti(dibakar dan dihancurkan)
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS BLACK PAPER
1. 1 cawan stok ayam @ 1 kiub pati ayam direndam dalam secawam air panas
2. 1/4 sudu kecil lada putih (ditumbuk halus)
3. 2 sudu kecillada hitam (ditumbuk agak kasar)
4. 1 sudu besar sos tiram
5. 2 sudu besar sos cili
6. 1/2 sudu kicap pekat
7. 1 biji bawang besar (yang putih/bawang thai dan didadu kecil)
8. 1 biji bawang putih (dicincang halus)
9. 1 sudu besar tepung jagung
10. Sedikit mentega
11. 1/2 sudu kecil garam
BAHAN-BAHAN TAMBAHAN
1. Sedikit kobis (dihiris halus dan digaul mayonis)
2. Sedikit sayur brakoli (direbus seketika)
3. 1 potongan kecil jagung (direbus)
4. Sedikit daun pudina,timun dan tomato sebagai hiasan
5. kentang goreng
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
Untuk Ayam :
1.Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng di dalam kuali besar.
2.Celup ayam yang telah diperap ke dalam telur kemudian gaulkan dengan serbuk roti dan diikuti dengan tepung jagung.
3. Goreng ayam sehingga garing dan berwarna kekuningan atau sedikit keperangan.
4. Angkat dan letakkan di atas pinggan.
Untuk Sos :
1. Panaskan mentega dan masukkan bawang putih yang dicincang halus.
2. Apabila sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang dipotong dadu dan goreng sehingga bawang menjadi sedikit layu.
3. Masukkan tepung jagung dan goreng seketika lagi.
4. Kemudian masukkan pula lada putih,lada hitam,garam,sos tiram,sos cili,kicap pekat dan stok ayam.
5. Biarkan ianya seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
6. Sedia untuk dituangkan keatas ayam yang telah digoreng.
CARA-CARA MENGHIDANGKANNYA
1. Letakkan ayam di atas piring leper dan tuangkan sos yang telah disediakan tadi ke atas ayam.. 2. Letakkan kentang goreng,sayur brakoli,jagung,timun,tomato dan kobis yang digaul dengan mayonis di sekeliling ayam...
3.tambahkan daunn pudina di atas ayam bagi menambahkan serinya lagi....
*p/s : ayam boleh juga tidak diperap...namun jika ianya diperap rasanya lebih menyelerakan...
SELAMAT MENCUBA!!!
0 ulasan:
Catat Ulasan