HARI INI HAMBA INGIN KONGSIKAN SATU RESEPI AYAM PANGGANG YANG HAMBA DAPATKAN MELALU SAHABAT..RESEPI INI BOLEHLAH DISEDIAKAN UNTUK MENYAMBUT HARI ISTIMEWA SEPERTI HARI JADI YANG TERSAYANG ATAU UNTUK DINIKMATI SAMBIL BERKELAH...IANYA TAK SUSAH UNTUK DISEDIAKAN DAN RASANYA PUN BOLEH DIBANGGAKAN..JADI APA TUNGGU LAGI SAHABAT SEKALIAN..JOM CUBA RESEPI INI
AYAM PANGGANG JEBAT_BERANI
Bahan untuk ayam panggang:
* 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-bahan untuk perapan ayam :
1. 2 biji bawang besar
2. 4 ulas bawang putih
3. 1 inci halia
4. 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam -( kalau takde sos ni ganti dngn sos tiram+kicap pekat dan 2 sb lada hitam)
5. 2 sudu besar madu
6. 1 ketul kiub ayam Knorr(Su tak letak)
7. 2 sudu besar gula pasir-
8. 2 sudu besar herba campuran-(Su ganti ketumbar dan jintan halus)
9. 1 1/2 sudu teh garam halus
10. Sedikit air untuk mengisar kesemua perapan ayam
11. Sedikit mentega
12. 2 sudu besar lada kisar
13. sedikit madu sapu masa nak panggang.
Cara-cara menyediakannya
1. Campur kesemua bahan perapan dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.- atau perap semalaman
4. Sapu sedikit mentega dan madu keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
6. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
7. sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan Sos Lada Hitam
1. 2 sudu butter
2. 1 1/2 sudu tepung gandum
3. sebiji bawang besar(potong dadu)
4. sebiji tomato (potong dadu)
5. seketul kiub ayam knors
6. 2 cawan air
7. sedikit kicap pekat
8. sedikit sos cili/sos tomato
9. garam dan gula secukup rasa
10. 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)
Cara-cara
1. Cairkan butter dengan api kecil.
2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
11. Boleh dihidangkan semasa panas.
SELAMAT MENCUBA!!
0 ulasan:
Catat Ulasan