SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Khamis, 25 Jun 2009

RESEPI SUP AYAM DAN SAYURAN ALA BARAT


INI ADALAH RESEPI YANG HAMBA RASE SESUAI BUAT ORANG YANG NAK BERDIET..TAPI KALAU MAKAN BANYAK TAK JADI JUGAK..RESEPI NIE PALING HAMBA SUKA MAKAN BEGITU SAJA(RATAH) ATAU DICAMPUR SEDIKIT DENGAN BIHUN ATAU MEE KUNING..SELAMAT MEMCUBA


Bahan-bahan:

3 dada ayam – potong dadu

2 daun bawang - cincang

2 batang lobak merah kecil - cincang

1 ulas bawang putih - cincang

8 cawan (2 liter) air rebusan ayam

2 helai daun bay

2 sudu makan ketumbar - cincang

100-120 gram mee

1 cawan kacang hijau(green pea) - rebus

2 sudu makan minyak zaitun

2 sudu teh jintan manis
½ cawan jagung - rebus (jika suka)

½ cawan kacang soya - rebus (jika suka)

Daun parsley untuk hiasan (jika suka)

2 sudu the jus lemon(jika suka masam)

Garam dan lada sulah secukup rasa


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang putih, lobak merah dan daun bawang. Goreng selama 5 minit.

2. Masukkan ayam, ketumbar dan jintan manis. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Goreng selama 5 minit atau sehingga ayam bertukar menjadi putih.

3. Masukkan air rebusan ayam., jagung, kacang soya, dan daun bay. Biarkan sehingga mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan mi dan kacang hijau. Panaskan sehingga mi masak.

5. Tutup api dan sajikan sup bersama daun parsley dan perahan jus lemon.

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute