NIE ADA RESEPI GULAI KAWAH KELANTAN ATAU DIPANGGIL GULAI DARAT UNTUK DIKONGSI DENGAN RAKAN-RAKAN SENDUK JEBAT....MACAM BIASA SELAMAT MEMCUBA......
Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
1kg daging hancur dibersihkan dan tos
Bahan A
5 ulas bawang merah,
4 ulas bawang putih,
1 inci lengkuas, 1 inci kunyit,
5 tangkai cili kering,
2 sudu besar ketumbar di goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus,
2 sudu kerisik,
1 sudu budu** (terpulang pada anda nak guna tak),
2 sudu besar gula merah
Bahan B
1/2 kg santan atau 3 kotak kecil santan
garam
gula
air asam jawa
Cara-cara
1.Bahan A dikisar dan ditumis hingga wangi
2.Gaulkan bahan A bersama daging yang telah ditos.
2.Gaulkan bahan A bersama daging yang telah ditos.
3.Masukkan 1/3 daripada kesemua santan.
4.Masak sehingga daging empuk.
5.Tambah air jika perlu.
6.Masa yang diambil utk daging empuk bergantung pada jenis periuk yg anda gunakan.
7.Petuanya.. jangan masukkan garam selagi daging belum empuk.
8.Apabila daging empuk, masukkan kerisik, garam dan gula, baki santan dan air asam jawa.
8.Apabila daging empuk, masukkan kerisik, garam dan gula, baki santan dan air asam jawa.
9.Jika santan kotak digunakan, ianya perlu dicairkan dengan air.
10.Masak sehingga mendidih.
10.Masak sehingga mendidih.
Sedia untuk dihidangkan
2 ulasan:
lama doh dok cari resepi ni. tp saya nk buat ayam, takpe kan?. time kacih senduk jebat..
boleh jerk..tapi jangan la pulak masak lama2..hancur ayam tue nanti..hehe
Catat Ulasan