SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Khamis, 1 April 2010

SOTONG MASAK PRUNE

SOTONG MASAK PRUNE INI ADALAH RESEPI YANG DIUBAH SUAI DARI RESEPI ASAL DAGING MASAK PRUNE..NAMUN RASANYA BOLEH DIKATAKAN TIDAK MENGECEWAKAN..INI KERANA KEPADA PENGEMAR RESEPI ASAL INI,SOTONG MASAK PRUNE MEMBERIKAN SEDIKIT KELAINAN DARI RESEPI ASALNYA...RESEPI INI SANGAT SESUAI DIHIDANGAN DENGAN NASI PUTIH SEBAGAI HIDANGAN MAKAN TENGAHARI ATAU PUN HIDANGAN MAKAN MALAM..JADI KEPADA SAHABAT SEKALIAN JOM CUBA RESEPI INI...




SOTONG MASAK PRUNE









Bahan-bahannya:

1. 600 gram sotong
2. 10 biji cili kering
3. 7 biji bawang merah
4. 2 biji bawang putih
5. 1/2 inci halia
6. 3 batang serai
7. Rempah tumis
8. Sos tiram
9. Kicap manis
10. 1/2 cawan prune dikisar
11.garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan serai kemudian tumis bahan-bahan kisar tadi bersama rempah tumis hingga naik bau.
2. Masukkan prune yang dikisar tadi dan kacau sebati.
3. Masukkan sos tiram dan kicap manis mengikut anggaran sendiri dan kacau lagi.
4. Rasakan masin, lemak dan manisnya. Prune sudah sedia masam.
5. Masukkan sotong, gaul sebati dan biar seketika di atas api. Sotong tidak perlu masa yang lama untuk masak dan ianya mengeluarkan air sendiri jadi dapatlah kuah yang pekat.
6. Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MEMCUBA

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute