SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Jumaat, 6 Julai 2012

SINGGANG DAGING KELANTAN versi JEBAT BERANI

Agak lama tak update blog nie...Hari nie rasa nak kongsi resepi pantai timur yang tak kurang hebatnya..Cara penyediaannya juga mudah.Sesuai untuk hidangan makan tengah hari atau makan malam..Nak buat bersahur pon ok jugak (maklum la ramadhan dah dekat)...So selamat mencuba la ye para pembaca blog ini resepi istimewa SINGGANG DAGING KELANTAN


Bahan-bahan (untuk 1kg daging)
-1kg daging@tulang (daging pilih yang berlemak sikit supaya lagi sedap)
-2 sudu besar ketumbar biji (ditumbuk-jangan lumat sangat)
-2 kpg asam keping (kalau kurang masam bleh tambah)
-Garam,gula dan ajinamoto(kalu nak guna la) sesedap rasa

Bahan kisar :
- 6 tangkai cili kering
-10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
-5 hiris lengkuas
-2 hiris halia

Cara-cara
1. Daging potong(saiz ibu jari@ besar sikit dari ibu jari) dan direbus bersama air sehingga setengah empuk (nak cepat empuk saya letak sudu semasa rebus daging)
2. Kisar semua bahan kecuali asam keping dan ketumbar
3. Masukkan bahan kisar ke dalam daging dan air rebusan tadi
4. Masukkan ketumbar yg telah ditumbuk,asam keping dan garam serta sedikit serbuk perasa
5. Masak sehingga daging empuk.Daging ni lagi lama masak lagi sedap rasanya...Tapi jangan la sampai kering air die..hehe

P/S : kalau dapat tambah budu dalam 2 sudu besar lagi sedap..baru betul2 ori resepi kelantan..hehe

                                                   SELAMAT MENCUBA!!!

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute