![]() |
Gulai tempoyak ikan patin versi Jebat Berani |
BAHAN BAHANNYA
-Satu ekor ikan patin
-2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus-kalau nak guna serbuk kunyit pon boleh)
-6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
-15 biji cili kecil (ditumbuk halus-jumlah cili kecil bergantung pada tahap kepedasan yang dikehendaki)
-4 sudu besar tempoyak (kalau rasa tak cukup pekat tambah la 1-2 sudu lagi)
-1 ikat daun kesum
-2 batang bunga kantan
-2 keping asam keping
-3 cawan air (ikut kepekatan)
-garam/gula (secukup rasa)
CARA CARA MENYEDIAKANNYA
1. Ikan disiang dan diperapkan dengan air asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama lebih kurang 1 jam.
3.Gaul sehingga sebati kemudian masukkan asam keping.
4.Biarkan sehingga sedikit mendidih dan barulah dimasukkan ikan,bunga kantan dan daun kesum.Tambahkan garam dan gula secukup rasa (gula dapat membantu mengurangkan rasa pedas yang terlampau)
5.Biarkan seketika sehingga ikan masak dan boleh dihidangkan
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan