BILA SEBUT SAJA PASAL ITIK PANGGANG KITA AKAN TERBAYANG ITIK YANG DIJUAL OLEH KAUM CINA SAMAADA DALAM RESTORAN ATAU PUN YANG TERGANTUNG DI TEPI JALAN..WALAUPUN NAMPAK SANGAT MENYELERAKAN TAPI KITA PASTI TAK TERGAMAK UNTUK MERASANYA KERANA MENGAMBIL KIRA SOAL HALAL DAN HARAM..NAMUN KINI RASANYA BANYAK RESTORAN YANG MENYEDIAKAN ITIK PANGGANG YANG HALAL..SAMAADA DISEDIAKAN OLEH ORANG MELAYU ISLAM ATAU PUN MASYARAKAT CINA MUAALAF...DAN HARI INI HAMBA INGIN MENGAJAK SAHABAT SEKALIAN UNTUK MENCUBA SENDIRI MENYEDIAKAN ITIK PANGGANG INI..
ITIK PANGGANG
BAHAN:
1 ekor itik peking, dibersihkan
2 sdm jus lemon
1 cm halia, dilumatkan
1 buah bawang besar, cincang halus
Bahan rendam:
3 sdt serbuk paprika
2 sdt serbuk rosemari
3 sdt garam
3 sdm kicap Inggeris
1 sdm kicap
2 sdm madu
4 sdm marjerin, dicairkan
PELENGKAP:
300 gram kentang bulat, kupas
100 gram lobak merah, dipotong bulat
100 gram asparagus, rebus
100 gram brussel, rebus
SOS:
1/2 buah bawang besar, cincang halus
3 sdm mentega
2 sdm tepung gandum
300 ml stock ayam
1 helai bayleaf
1 sdm kicap
2 sdm sos tomato
1 sdt garam
1/2 sdt serbuk lada sulah
CARA MEMBUAT :
1. Lumuri itik dengan campuran jus lemon, bawang, dan halia. Biarkan selama 30 minit. 2. Gaul rata bahan rendam dan masukkan itik. Perap semalam.
3. Bakar itik di dalam oven sehingga masak sambil sesekali disapu bahan perapan.
4. 45 minit sebelum diangkat, masukkan kentang dan lobak merah. Sementara itu tumis bawang besar sehingga harum. Masukkan gandum. Kacau sehingga gandum sehingga kecoklatan.
5. Setelah pekat, tuangkan stock ayam, bayleaf, kicap, sos tomato, garam, dan lada hitam. Kacau-kacau sebentar lalu angkat.
6. Sajikan itik dengan sos, kentang, lobak merah, dan rebusan asparagus serta brussel.
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan