MENDENGAR NAMANYA SAHAJA PASTI RAMAI YANG TERTANYA TANYA APAKAH JENIS MASAKAN INI SEBENARNYA DAN APA PULA RASANYA...KALAU BAB JENIS MASAKAN SUKAR UNTUK HAMBA JELASKAN..TAPI KALAU BAB RASANYA PEHHH BUKAN MAIN SEDAP SEKALI..GERENTI MENAMBAH NAMBAH LE JAWABNYA..KALAU TAK PERCAYA APA KATA SAHABAT SEKALIAN CUBA SENDIRI..
IKAN GORENG AIR KELAPA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan merah
250 ml air kelapa
Sedikit isi kelapa parut memanjang
1 ketul cekur ambil isinya
5 helai daun cekur mayang
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR HALUS:
15 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
175 ml pati santan
Sedikit kunyit
Sedikit belacan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama cekur. Masukkan air kelapa dan isi kelapa. Masak sampai pekat.
3. Tuangkan kuah di atas ikan. Kemudian taburkan daun cekur.
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan