SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Jumaat, 30 April 2010

SOOHOON GORENG SEAFOOD VERSI JEBAT BERANI

HARI INI HAMBA INGIN MEMPERKENALKAN SATU RESEPI BARU DARI DAPUR JEBAT...RESEPI YANG DIILHAMKAN SECARA TIDAK SENGAJA APABILA HAJAT HAMBA UNTUK MEMASAK BIHUN GORENG TERBENGKALAI DEK KERANA TERLUPA MEMBELI BIHUN...APABILA MEMBELEK-BELEK BAHAN-BAHAN YANG ADA DI DAPUR HAMBA, MAKA TERJUMPA PULA HAMBA DENGAN STOK SOOHOON YANG BIASA HAMBA GUNAKAN APABILA MEMASAK SUP...PIKIR PUNYA PIKIR AKHIRNYA HAMBA MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MENCUBA SESUATU YANG BARU..DAN HASILNYA SUNGGUH MENAKJUBKAN...TAK PERCAYA?CUBALAH.HEHEHE

SOOHOON GORENG SEAFOOD VERSI JEBAT_BERANI






Bahan-bahannya

1. 300gm soohoon
2. 4 biji bawang putih(ditumbuk)
3. 4 biji bawang merah(ditumbuk)
4. 4 biji lada kecil(dipotong kecil)
5. 1/2 inci halia(ditumbuk)
6. 1 batang lobak (dipotong halus)
7. sedikit sayur sawi
8. 1 sudu makan cili kisar
9. 1 sudu makan sos tiram
10. 1 sudu makan sos cili
11. 1 sudu makan kicap manis
12. Garam dan gula secukup rasa
13. Sedikit isi ayam(dipotong kecil)
14. Sedikit sotong(dipotong kecil)
15. Beberapa ekor udang besar(digoreng sedikit lebih kurang separuh masak)
16. Sedikit daun bawang dan daun sup(dipotong kecil)
17. Sedikit air

Cara-cara menyediakannya

1. Rendam soohoon sehingga lembut.
2. Tumis bawang putih,bawang merah dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar,sos cili,kicap,sos tiram.
4. Kemudian masukkan isi ayam,sotong dan udang.
5. Masukkan pula sawi dan lobak.
6. Masukkan gula dan garam dan tambahkan sedikit air.
7. Apabila lobak sedikit lembut masukkan pula soohoon dan gaul hingga rata.
8. Tambahkan cili kecil dan gaul seketika lagi.
9. Matikan api dan taburkan daun bawang dan daun sup.
10. Sedia untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!!

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute