SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Sabtu, 10 April 2010

NASI AYAM HAINAM

HARI INI HAMBA NAK KONGSIKAN RESEPI NASI AYAM HAINAM...APA YANG HAMBA PERHATIKAN TERDAPAT PELBAGAI CARA UNTUK MENYEDIAKAN RESEPI INI..SETIAP CARA MEMPUNYAI PERBEZAAN BAHAN DAN HASILNYA...NAMUN HASILNYA TAKLAH BERBEZA SANGAT...JADI APA TUNGGU LAGI..JOM CUBA RESEPI INI UNTUK HIDANGAN SEISI KELUARGA....


NASI AYAM HAINAM



Bahan-bahannya

1- Seekor ayam (basuh dan keringkan).
2- Secebis halia (diketuk).
3- 2 sudu teh garam.
4- Minyak bijan.
5- Seulas bawang putih (dihiris halus).
6- 2 ulas bawang merah (dihiris halus).
7- Setengah kilo beras wangi.
8- Daun pandan.
9- 2 sudu besar minyak.


Bahan kuah hitam:

1- Satu sudu teh gula.
2- Satu sudu teh serbuk seasoning.
3- Satu sudu teh minyak bijan.
4- 2 camca sos soya (light).
5- 200ml stok ayam.
*(Campur dan kisar bahan sehingga sama rata.)


Bahan kuah cili:

1- 100g halia.
2- 50g bawang putih.
3- 50g bawang merah.
4- 200g cili merah.
5- 5 biji limau kasturi (diperah jus).
6- gula &garam secukup rasa serta beberapa hirisan tomato.
*(Campur dan kisar bahan sehingga sama rata.)


Cara cara menyediakan ayam dan nasi

1- Panaskan air (sebanyak yang boleh dimuat seekor ayam) dalam periuk sederhana besar.
2- Masukkan cebisan halia yang diketuk dan garam secukup rasa. Biarkan air perlahan lahan mendidih.
3- Perlahankan api dan masukkan ayam. Biarkan ayam dipanaskan dalam api yang sederhana perlahan selama 45 minit.
4- Keluarkan ayam dan rendam ayam di dalam air sederhana sejuk selama kira kira 20 hingga 30 minit. Buang air sejuk selepas ayam disejukkan, sementara air didih ayam tadi disimpan.
5- Sapu ayam tersebut dengan minyak bijan. Letak ke tepi ayam.
6- Panaskan minyak dalam kuali atau periuk.
7- Tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris sehingga berbau harum.
8- Tambahkan beras dan gaul sehingga rata.
9- Pindahkan nasi yang ditumis bersama bahan bahan tadi ke dalam periuk nasi.
10- Masukkan air didihan ayam yang digunakan sebelum ini.
11- Masuk daun pandan. Biar sehingga nasi ayam masak.
12- Potong ayam kepada beberapa bahagian, mengikut citarasa dan kesesuaian.


SELAMAT MENCUBA

1 ulasan:

✿❤Pn Iza❤✿ berkata...

hok ni nk try nih.. hehe

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute