MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK CAMPUR BELIMBING BULUH
BAHAN-BAHANNYA
1. 5 biji telor itik
2. 1 liter santan pekat (1 biji kelapa)
3. 1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
4. 5-10 batang cili padi ditumbuk - halus
5. 4 biji bawang putih - ditumbuk halus
6. 6 biji bawang merah ditumbuk halus
7. 2 batang serai - dititik
8. 1 helai daun kunyit - dihiris halus
9. 5 biji belimbing buluh dibelah dua
10. garam dan gula secukup rasa
1. Masukkan santan dalam kuali dan panaskan.
2. Masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam.
3. Bila dah mendiudih masukkan telor itik.
4. Kecilkan api dan Kacau perlahan2 supaya telor tak hancur.
5. Sedia untuk dihidangkan.
SEMALAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan