ASAM PEDAS IKAN PARANG
BAHAN-BAHANNYA
1. 1 ekor ikan parang siap dibersihkan dan - dipotong kecil
2. Bawang merah - ditumbuk
3. Bawang putih - ditumbuk
4. Cili merah/cili kering - ditumbuk halus
5. Serai dan kunyit hidup - ditumbuk halus
6. Lengkuas - ditumbuk halus
7. Buah keras - ditumbuk halus
8. Asam jawa - setengah cawan
9. Daun kesom - 1 ikat
10. Bunga kantan - 3 kuntum
11. Bendi - 15 batang
12. Garam - secukup rasa
13. Minyak masak - secukupnya untuk menumis
14. Air - mengikut keperluan
1. Masuk kan minyak masak dalam kuali, panaskan.
2. Masukkan bahan2 yang ditumbuk dan tumis sampai naik bau wangi.
3. Apabila sudah pecah minyak, masukkan air dan air asam jawa, kacau sampai mendidih baru masukkan ikan.
4. Setelah agak2 masak ikan, masukkan bendi bunga kantan dan daun kesom, masukkan garam.
5. Setelah beberapa minit ianya sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan