SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Rabu, 24 Ogos 2011

AYAM BERCILI MASAK KETUMBAR VERSI JEBAT_BERANI

Hari nie untuk juadah berbuka hamba memilih untuk memasak resepi Ayam Bercili Masak Ketumbar.....Resepi nie dah lama hamba belajar cuma baru hari nie berkesempatan untuk mencubanya..Resepi ini sangat ringkas dan senang untuk dimasak....Kepada pembaca blog hamba bolehlah mencuba resepi ini samaada untuk berbuka ataupun untuk bersahur....

AYAM BERCILI MASAK KETUMBAR





BAHAN-BAHANNYA

1. 1/2 kg ayam
2. Serbuk kunyit - gaulkan
3. Sedikit garam
4. 6 biji bawang kecil - ditumbuk halus
5. 3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
6. 2 inci halia - ditumbuk halus
7. 4 sudu besar biji ketumbar - dikisar halus
8. 1 sudu kecil jintan manis dikisar halus
9. 4 sudu besar cili kisar/cili boh
10. 2 asam keping
11. Serai (tiada pun takpe)


CARA MENYEDIAKANNYA

1. Goreng ayam sehingga garing.
2. Kemudian bolehlah diangkat dan ketepikan.
3. Setelah itu tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan ayam tadi.
4. Masukkan cili kisar/cili boh serta serai dan biarkan sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak terlalu pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
6. Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula.
7. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan.
8. Sedia untuk di hidangkan.

SELAMAT MENCUBA

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute