ISTIMEWA BUAT PENGEMAR RESEPI DARI NOGORI SEMBILAN....DAGING SALAI MASAK LOMAK CILI API..BUEK YANG GOMAR MAKAN YANG PODAIS-PODAIS MEMANG KONO BENAR LA NGAN RESEPI NIH...BAK KATO ORANG MENTUO LALU BELAKANG PON TAK NAMPAK..KALU LALU DOPAN NAMPAK LA...(sori versi cakap nogori orang tak pandai)
DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahan:
1. 1 kg daging lembu ( dipotong nipis dan disalai )
2. 2 biji kelapa ( ambil santannya )
3. 10 biji terung telunjuk
4. 15 biji asam belimbing buluh/belimbing besi
5. 15 ulas cili padi ( ditumbuk )
6. 4 cm kunyit hidup ( ditumbuk )
7. Garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
1. Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk.
2. Dididihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh.
3. Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan