RESEPI YANG HAMBA NAK KONGSIKAN INI BERASAL DARI PENDALAMAN NEGERI PAHANG....HAMBA PELAJARI RESEPI INI DARI INTERNET SEBENARNYA...NAMUN SETELAH MENDAPATKAN SEDIKIT NASIHAT DAN TUNJUK AJAR DARI ANAK JATI NEGERI PAHANG...AKHIRNYA HAMBA BERJAYA MENYEDIAKAN HIDANGAN INI DENGAN JAYANYA (sebelum ini tak berapa menjadi)...OLEH ITU SUKA UNTUK HAMBA KONGSIKAN RESEPI INI BERSAMA-SAMA PEMBACA BLOG HAMBA SEKALIAN....SEMOGA HIDANGAN INI MAMPU MENAMBAT HATI YANG TERSAYANG....
PAIS TEMPOYAK IKAN TALIPIA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia saiz sederhana
3 sudu makan tempoyak baru
20 biji cili padi ditumbuk lumat
1 labu bawang besar diracik
1 batang serai dihiris kecil
25 mm kunyit hidup ditumbuk lumat
2 sudu makan santan
Garam secukup rasa
Daun pisang
Cara Memasaknya:
1. Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama.
2. Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi.
3. Tuangkan santan di atas badan ikan.
4. Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar selama 25minit.
5. Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA
1 ulasan:
Terliur hamba pada menu ini Jebat. Masuk ajer ke blog senduk Jebat hamba merasa lapar..hehehehe
Catat Ulasan