SELAMAT DATANG KE SENDUK JEBAT

;

PENGIKUT SETIA

Sabtu, 3 April 2010

IKAN GORENG AIR KELAPA

MENDENGAR NAMANYA SAHAJA PASTI RAMAI YANG TERTANYA TANYA APAKAH JENIS MASAKAN INI SEBENARNYA DAN APA PULA RASANYA...KALAU BAB JENIS MASAKAN SUKAR UNTUK HAMBA JELASKAN..TAPI KALAU BAB RASANYA PEHHH BUKAN MAIN SEDAP SEKALI..GERENTI MENAMBAH NAMBAH LE JAWABNYA..KALAU TAK PERCAYA APA KATA SAHABAT SEKALIAN CUBA SENDIRI..

IKAN GORENG AIR KELAPA




BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan merah

250 ml air kelapa

Sedikit isi kelapa parut memanjang

1 ketul cekur ambil isinya

5 helai daun cekur mayang

Minyak untuk menumis



BAHAN KISAR HALUS:

15 tangkai cili padi

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

175 ml pati santan

Sedikit kunyit

Sedikit belacan


CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama cekur. Masukkan air kelapa dan isi kelapa. Masak sampai pekat.

3. Tuangkan kuah di atas ikan. Kemudian taburkan daun cekur.

SELAMAT MENCUBA

0 ulasan:

SENDUK_JEBAT. © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute