HARI INI ISTERI MENYUARAKAN HASRAT UNTUK BERBUKA DENGAN BIHUN SUP UTARA...SEBENARNYA BUKAN SUSAH PON NAK DAPATKAN BIHUN SUP UTARA NIE...IANYA BANYAK DIJUAL DI SEKITAR KAWASAN RUMAH LEBIH LEBIH LAGI DALAM BULAN RAMADHAN NIE...CUMA MENGENANGKAN DALAM BAHAN2 UNTUK MEMBUAT BIHUN SUP UTARA NIE DAH TERSEDIA ADA DI RUMAH,ADA BAIKNYA SAYA MENYEDIAKANNYA SENDIRI...SELAIN DAPAT MAKAN DENGAN SEPUASNYA,DAPAT GAK HULURKAN SEDIKIT BUAT JIRAN SEBELAH RUMAH BERBUKA PUASA NANTI..BUKAN KE IANYA AMALAN MULIA DI BULAN RAMADHAN...JADI KALI INI SAYA KONGSIKAN DENGAN PEMBACA BLOG INI RESEPI BIHUN SUP UTARA VERSI JEBAT BERANI
Bihun Sup Utara versi Jebat Berani |
Bahan untuk penyediaan bihun
-1 paket bihun
-2 sudu besar sebuk kunyit
(bihun direndamkan bersama serbuk kunyit sehingga lembut)
Bahan Kuah
-1/2kg daging(pilih yang sedikit berlemak)
-1/2kg perut
-1 bungkus rempah sup bunjut
-2 inci halia
-3 ulas bawang putih(dimayang halus)
-5 ulas bawang merah(dimayang atau diketuk sahaja)
-1 sudu besar lada hitam(ditumbuk tetapi tidak terlalu halus)
-1 inci kulit kayu manis
-3 kuntum bunga lawang
-5 biji bunga cengkih
-2 biji buah pelaga
-garam,gula dan air secukupnya
Bahan Hiasan
-Daun sup dan daun bawang (dihiris halus)
-Bawang goreng
-Cili merah
-Limau kasturi
Cara menyediakannya
1.Tumis bawang besar,bawang putih,kayu manus,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,halia dan sup bunjut dengan sedikit minyak sehingga naik bau
2.Kemudian masukkan air dan rebus daging sehingga empuk.
3.Setelah daging agak empuk,masukkan perut dan biarkan seketika sehingga perut masak.
4. Celurkan bihun dengan air panas supaya lembut dan toskan.
5. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
6. Hidangkan.
SELAMAT MENCUBA
0 ulasan:
Catat Ulasan